Boerenwoning en schuur

• is deel van de aanduiding als vastgesteld bouwkundig erfgoed 19de-eeuwse hoeve

Beschrijving

19de-eeuwse hoeve. Boerenhuis met aanleunende schuur en een vrijstaande stal georganiseerd rond een verhard erf. Toegankelijk via een roodgeschilderd, smeedijzeren hek.

De Ferrariskaart (1770-1778) toont op deze plaats vier gebouwen in vierkante, open opstelling binnen een ruime boomgaard. Op de Atlas der Buurtwegen (circa 1844) zijn het huidige boerenhuis en schuur in kern weergegeven.

Ten zuidwesten van het erf, 19de-eeuws boerenhuis. Verankerde witgeschilderde baksteenbouw van vijf traveeën en anderhalve bouwlaag onder zadeldak (rode mechanische pannen). Segmentbogige, beluikte vensteropeningen. Deur gevat in witgeschilderde geriemde omlijsting van vermoedelijk grijsgesmoorde klompjes. Vernieuwd houtwerk.

Bij het huis aansluitende dwarsschuur. Verankerde rode baksteenbouw boven zwarte plint, zadeldak (golfplaten). Gedeelte van erfgevel witgeschilderd. Dwarsdoorrit onder betonnen latei. Vernieuwd houtwerk.

Ten oosten van het erf, 19de-eeuwse stal. Roodbakstenen volume onder zadeldak (rode Vlaamse pannen) met brede dakoverstek. Rechthoekige muuropeningen onder betonnen latei. Bewaarde roodgeschilderde staldeur. Rechter zijgevel met beluikt laadvenster.

Auteurs: Vanneste, Pol; Baert, Sofie

Aanvullende informatie

De 19de-eeuwse stal ten oosten van het erf en het roodgeschilderd smeedijzeren hek zijn niet langer bewaard.

Auteurs: Jacobs, Els