• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Hoeve

Beschrijving

Hoeve minimaal opklimmend tot begin 19de eeuw. Vrijstaande bestanddelen in een losse opstelling. Bestaande uit een boerenhuis en schuur dwars op de straat georiënteerd en een stal haaks op het boerenhuis. Onverhard erf toegankelijk via een roodgeschilderde, smeedijzeren poort. De Ferrariskaart (1770-1778) toont op deze plaats vier gebouwen in een vierkante, open opstelling binnen een ruime boomgaard. Op de Atlas der Buurtwegen (circa 1844) zijn het huidige boerenhuis, de schuur en de stalling weergegeven.

Ten zuidwesten van het erf, deels verbouwd boerenhuis met 19de-eeuwse kern (gedeeltelijk nieuw parement). De erfgevel van het oorspronkelijke boerenhuis is nog gedeeltelijk bewaard: verankerde baksteenbouw met witgeschilderd parement boven zwartgeschilderde plint. Zadeldak (rode Vlaamse pannen) met brede dakoverstek. Rechthoekige muuropeningen onder strek. Twee opkamervensters boven keldervensters.

Ten noordoosten van het erf, dubbele dwarsschuur. Roodbakstenen volume onder zadeldak (rode en grijze Vlaamse pannen). Linker (noordwest) zijgevel met datering door middel van gele baksteen "18" en "36" (?) aan weerszijden van een beluikt laadvenster. Erfgevel met verluchtingsspleten en steunberen. Achtergevel met twee dwarsdoorritten waarvan één onder geelbakstenen korfbogige strek. Lage, aangepaste poortopening. Rechter zijgevel (zuidoosten) met beluikt laadvenster onder geelbakstenen strek en uilengat. Ten noordwesten lage aanbouw in rode baksteen onder lessenaarsdak (golfplaten).

Ten westen van het erf, stal. Verankerd roodbakstenen volume onder zadeldak (rode en grijze Vlaamse pannen) met brede dakoverstek. Geen muuropeningen zichtbaar van op de openbare weg.

Auteurs: Vanneste, Pol; Baert, Sofie

Aanvullende informatie

De boerenwoning werd gerenoveerd en uitgebreid. De stal en de smeedijzeren poort zijn niet langer bewaard.

Auteurs: Jacobs, Els