Herberg Den Arend

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Herberg Den Arend

Beschrijving

Herberg "DEN AREND" zie opschrift. Vormt een beeldbepalend geheel samen met de "brouwerij Louwaege". De beide gebouwen zijn ook historisch verbonden.

De herberg "Den Dobbelen Harent" met brouwerij bestaat reeds in 1736. Site met brouwerij (achter huidig brouwershuis nummers 13, 14) aangeduid op het primitief kadasterplan (circa 1828). Eigenaar is op dat moment Ignace Vandewiele, rentenier te Handzame. Bij de mutatie van 1907 (mutatiestaat ontbreekt) wordt er bijgebouwd op het achtererf van de herberg. De grootste wijziging aan het gebouw vindt wellicht na de Eerste Wereldoorlog plaats, na beschadiging tijdens de oorlog. De éénlaagse herberg wordt vervangen door een tweelaags gebouw onder mansardedak. Een lagere hoektravee met afgeschuinde hoek onder schilddak blijft als restant van de oude herberg behouden zeker tot 1948 (wegverbreding Torhoutstraat, zie iconografie).

Oorspronkelijk rode baksteenbouw, met gebruik van gele baksteen voor banden en strekken, in de tweede helft van de 20ste eeuw echter witgeschilderd. Dubbelhuis van linker poorttravee + vijf traveeën en twee bouwlagen onder aan de voorzijde gemansardeerd zadeldak (aan straatzijde blauwe mechanische pannen, aan achterzijde rode), rechts aansluitend lager gedeelte van twee traveeën onder mansardedak (blauwe mechanische pannen). Aflijning van de gevel door gootlijst op klossen. Ritmering van de dakenstructuur door dakkapellen: centraal breed venster onder plat dak, geflankeerd door kapelletjes onder zadeldak uitkragend op consoles en uitgewerkt met drielobbig windbord. Getoogde muuropeningen onder strek met sluitsteen als diamantkop, rechthoekige poort. Deels bewaard houtwerk van de poort en de bovenvensters met T-indeling.

• Dexia Archief Brussel, prentkaartencollectie, Brussel.
  • Kadasterarchief West-Vlaanderen, 207: Mutatieschetsen, Kortemark, 1907/23.
  • STEVENS M., Archiefbeelden Kortemark, Brussel, 2000, p. 20.
  • STEVENS M., Kortemark. Een tedere terugblik, Roeselare, 1992, p. 34, 76-78.
  • WERBROUCK M., Van taverniers en brouwers in de parochie Kortemark tijdens het Ancien Regime (1600-1830), in Jaarboek van de heemkundige kring "Crekel Beke", Kortemark, 1996, p. 40-41.

Auteurs: Vanneste, Pol; Baert, Sofie