Seinwachtershuis

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Seinwachtershuis

Beschrijving

Seinwachtershuis, blijkens het kadaster in 1899 gebouwd door de "domeinen van de staat" op de spoorlijn 63, Oostende-Torhout-Ieper (geopend in 1873, nu op grondgebied Kortemark in gebruik als fietspad). Sobere spoorwegarchitectuur, volume herkenbaar als seinwachtershuis.

Roodbakstenen dubbelhuis van drie traveeën en twee bouwlagen onder overkragend zadeldak (mechanische pannen). Aan de achterzijde uitbouw onder lessenaarsdak. Getoogde muuropeningen onder druiplijst. Gewijzigde muuropeningen op de begane grond. Vernieuwd houtwerk.
Op de linker zijgevel, vervaagde wegwijzer (geschilderd).

• Kadasterarchief West-Vlaanderen, 207: Mutatieschetsen, Kortemark, 1899/18.