Beschrijving

Hoeve, in de jaren 1920 herbouwd na vernietiging van de hoeve in oktober 1914. De hoeve vormde tijdens het ancien régime de kern van de "Heerlijkheid 't Goed ter Crabbaerde", afhankelijk van het leenhof van Wijnendale. Een kaart van 1760 geeft de site aan als dubbel omwalde hoeve met opperhof en neerhof. Gelijkende weergave op de Atlas der Buurtwegen (circa 1844). De plaats van het huidige woonhuis met voortuin geeft nog min of meer de plaats van het oude opperhof weer.

Hoeve met losse, verankerde roodbakstenen bestanddelen onder zadeldaken (rode mechanische pannen). Boerenhuis gelegen in ruime voortuin (contour van opperhofomwalling), voorgevel naar de straat gericht. De overige bestanddelen zijn L-vormig rondom het erf en het huis geplaatst.

Boerenhuis: anderhalve bouwlaag, getoogde muuropeningen met vernieuwd houtwerk en bewaarde wit- en groenbeschilderde luiken.

Ten westen van het erf, lange stalling met links twee geïncorporeerde wagenhuistraveeën. Dakoverstek met gekartelde gootlijst, rustend op verzorgde korbelen. Getoogde en korfbogige muuropeningen, deels bewaard houtwerk.

Voor de stalling, overdekte mestvaalt onder pannen schilddak. De open gedeelten zijn deels dichtgemetseld.

Ten noorden van het erf, dwarsschuur met geïncorporeerde kelder of stalletje.

• Rijksarchief Brugge, Kaarten en Plannen, nr. 918: Perceelsgewijze kaart met een boerderij en landerijen, in het gehucht Helle genaamd, te Kortemark, in het bezit van Jonker Charles Constantin Van der Straten, 1760.
  • WERBROUCK M., De Krekevallei, een belangrijk onderdeel van het Land van Wijnendale binnen het Brugse Vrije, in Jaarboek van de heemkundige kring "Crekel Beke", Kortemark, 1994, p. 36.

Auteurs: Vanneste, Pol; Baert, Sofie