Herberg Het Vliegend Peerd

Beschrijving

Voormalige herberg, zogenaamd "HERBERG HET VLIEGENDE PEERD", zie opschrift in puilijst. Volgens het kadaster is de herberg in 1905 gebouwd door Jules Bonte-Rommelaere, brouwer te Kortemark, op de hoek van de "Steenweg naar Hooglede" en de "Steenweg naar Staden" (Ieperstraat). Bij de mutatie van 1914 uitbreiding van het huis en uitbreiding met nutsgebouwen.

Rode baksteenbouw onder pannen zadeldaken. Enkel de zijgevel van het huis ter hoogte van de Hoogledestraat is gaaf bewaard: puilijst in een bakstenen omlijsting met geschilderd opschrift "HERBERG HET VLIEGENDE PEERD", erboven muurkapelletje in een omlijsting van gesmoorde baksteentjes, dito kruisje.

• Kadasterarchief West-Vlaanderen, 207: Mutatieschetsen, Kortemark, 1905/14, 1914/17.

Auteurs: Vanneste, Pol; Baert, Sofie