Burgerhuis met stalling en industriële gebouwen

Beschrijving

Burgerhuis met stalling en industriële gebouwen. Het huis gaat terug tot 1886, de voormalige leerlooierij en de stalling tot de tweede helft van de 19de eeuw.

De site is als dusdanig reeds aangeduid op het primitief kadasterplan (circa 1828). Eigenaar zijn dan de kinderen Steph. Bossuyt, huidenvetter te Kortemark. Het toenmalige huis en de leerlooierij zijn dan omgeven door een boomgaard en gebouwen. Bij de mutatie van 1860 (eigenaar: 'leerlouwer' Joannes Franciscus Bossuyt) wordt de leerlooierij volledig heropgebouwd. Bij de mutatie van 1878 wordt de leerlooierij uitgebreid en wordt een nieuw landgebouw opgericht. In 1882 wordt dit landgebouw (stal en plaats) vergroot. Bij de mutatie van 1886 (eigenaar is Rene De Cock-Bossuyt, huidenvetter) wordt het huis herbouwd en komt grosso modo het huidige volume tot stand. Bij de mutatie van 1901 is het bedrijf overgegaan naar suikerdrogerij.

Imposant burgerhuis van circa 1886, met de voorgevel naar de straat gericht. Dubbelhuis van vijf traveeën en twee bouwlagen onder gemansardeerd schilddak (leien met ruitvormige motieven, geprofileerde gootlijsten, dakkapel met frontonbekroning). Rode baksteenbouw, gebruik van blauwe hardsteen voor plint en doorgetrokken onderdorpels van de voorgevel. Getoogde muuropeningen voorzien van verzorgde rolluikkasten. Bewaarde beglaasde paneeldeur met smeedwerk, drie blauwhardstenen trapjes.

Aansluitend erf met nutsgebouwen, aan de straatzijde afgesloten met hoge muur met bolbekroning.

Links van het huis, stalling van circa 1878. Rode baksteenbouw onder zadeldak (rode Vlaamse pannen). Puntgevel uitgewerkt met twee oculi en rondbogig laadluik.

Rechts van het huis, voormalige leerlooierij en suikerdrogerij. Rode baksteenbouw onder zadeldak (rode Vlaamse pannen).

• Kadasterarchief West-Vlaanderen, 207: Mutatieschetsen, Kortemark, 1860/120, 1878/86, 1882/12, 1886/22, 1901/42, 1941/102.

Auteurs: Vanneste, Pol; Baert, Sofie