Hoeve d'Oude Scheure

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Hoeve d'Oude Scheure

Beschrijving

Kleine aan de straat gelegen hoeve, "D' OUDE SCHEURE" zie houten naambord. Hekken tussen blauwhardstenen pijlers. Volgens het kadaster gebouwd in 1906 door Isidoor Neyrinck, kunstschilder uit het nabije Staden. Hierbij wordt een dieperin gelegen huis afgebroken, de rest van het grote perceel wordt ingericht als boomgaard.

Rode, verankerde baksteenbouw onder zadeldaken (mechanische pannen).

Boerenhuis met voorgevel naar de straat gericht, gebruik van gele baksteen voor banden en strekken en voor de fries onder de gootlijst. Getoogde muuropeningen, vernieuwd houtwerk.

Achter het boerenhuis, lange schuur met geïncorporeerde stalling. Getoogde muuropeningen onder geelbakstenen strek. Bewaard houtwerk, onder meer schuurpoort met klinket.

Tussen huis en schuur, klein nutsgebouw met schoorsteen, wellicht bakhuis of voederkeuken.

• Kadasterarchief West-Vlaanderen, 207: Mutatieschetsen, Kortemark, 1906/14.