Zusterhuis op gehucht Markhove

Beschrijving

Zusterhuis op gehucht "Markhove". Opgericht in 1894, de aanpalende school is opgegeven in 1987 en nadien afgebroken.

Historiek

Reeds in 1846 ondervinden de Zusters van Vincentius à Paulo en de parochiale geestelijkheid dat het schoolgaan van de kinderen van het gehucht "Markhove" belemmerd werd door de afstand tot het centrum. In 1860 wordt in een aangekocht huis een school geopend. Bij de rechttrekking van de weg naar Ichtegem worden nieuwe gebouwen opgetrokken op de gronden van het "Markhovegoed" . In 1944 worden het klooster en de school door de Duitse bezetter ingericht als een SS-concentratiekamp. De ruim 300 gevangenen werkten in de ruime streek van Kortemark bij het aanleggen van V 1-startplaatsen. Op 1 september 1944 ontsnappen 39 krijgsgevangen, waarvan er drie doodgeschoten worden. Hun lichamen worden door de Duitsers begraven bij de ast van nummer 100. Na de Tweede Wereldoorlog worden ze begraven op de begraafplaats van Kortemark.

Beschrijving

Kloostergebouw in voortuintje, oorspronkelijk afgeboord met muurtje waarboven hekwerk tussen postamenten met blauwhardstenen bekroning (zie iconografie), op vandaag is het hekwerk verdwenen en zijn de postamenten verlaagd. Rechts aansluitend is wel een tuin met hoge muur bewaard.
Verspringende plattegrond onder elkaar kruisende zadeldaken (leien) uitkragend boven verzorgde baksteenfries, aan de achterzijde uitbouw van een kapel met veelzijdige apsis. De kruising van de daken was oorspronkelijk voorzien van een dakruiter. In de oksel rechts, oorspronkelijk serre, nu berghok.
Rode baksteenbouw, gebruik van felrode baksteen voor de vensteromlijstingen. De vensters van de straatgevel zijn gevat in markerende Brugse traveeën, bij het risaliet rechts werd dit oorspronkelijk benadrukt door de nu verwijderde trapgevel. Getoogde en rechthoekige muuropeningen, onder ontlastingsbogen en verdiept in Brugse traveeën. Blauwhardstenen (kruis)kozijnen, deels aangepast. Bewaard houtwerk met kleine roedeverdeling. Boven de deur, bovenlicht met ijzeren diefijzers in rasterpatroon, en Marianisje op console.

• Informatie Dhr. Marcel Werbrouck.
  • CASTELEIN L., Klooster van de H. Vincentius à Paulo, in Jaarboek van de heemkundige kring "Crekel Beke", Kortemark, 2001, p. 82-87.
  • VANACKER L., VANBESELAERRE J. e.a., De V 1 in West-Vlaanderen, Koksijde, 2007, p. 49-70.

Auteurs: Vanneste, Pol; Baert, Sofie