erfgoedobject

Achteringelegen hoeve

bouwkundig element
ID
90974
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/90974

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Achteringelegen hoeve
    Deze vaststelling is geldig sinds

Beschrijving

Achteringelegen hoeve ten zuiden van de Handzamestraat. Achter het huis, doorgeschoten oude beukenhaag.
Op het primitief kadasterplan van circa 1828 - eigenaar is de Lichterveldse notaris Vanhee - is de hoeve met U-vormige opstelling van de losse bestanddelen rondom het erf gelegen binnen een ruime boomgaard omgeven door landbouwgrond, meersgebied en bos en toegankelijk via een dreef vanuit de Handzamestraat. Achter het huis bevindt zich een tuin en een weide. Bij de mutatie van 1863 (eigenaar is G. Demuelenaere uit Brugge) wordt aan de noordzijde van het huis een bakhuis aangebouwd. Bij de erftoegang wordt in 1869 een 'suikerijfabriek' (vermoedelijk een ast) gebouwd (op vandaag niet bewaard). Circa 1938 wordt de schuur afgebroken waardoor de huidige L-vormige opstelling tot stand komt. Na 1938 wordt de stalling ten westen van het erf verlengd en verdubbeld tot een tweebeukige schuur.

Witgeschilderde bestanddelen onder zadeldaken (rode mechanische pannen) met L-vormige opstelling rondom het erf.
Ten noorden van het erf, boerenhuis met gewijzigde erfgevel, doch bewaarde oudere kern in de rechter zijgevel met getoogde laadluiken. Vernieuwd houtwerk.

Ten westen van het erf, tweebeukige hoge dwarsschuur met geïncorporeerd stalgedeelte. Meerdere deuren, laadluiken en schuifpoorten met roodgeschilderd houtwerk.

  • Kadasterarchief West-Vlaanderen, 207: Mutatieschetsen, Kortemark, 1863/6, 1870/9, 1938/8.

Bron: BAERT S. & VANNESTE P. in samenwerking met CREYF S., DEVOOGHT K., GHERARDTS F. & MOEYKENS S. 2008: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie West-Vlaanderen, Gemeente Kortemark, Deel I: Deelgemeenten Kortemark en Handzame, Deel II: Deelgemeenten Werken en Zarren, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen WVL40, onuitgegeven werkdocumenten.
Auteurs: Vanneste, Pol; Baert, Sofie
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Achteringelegen hoeve [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/90974 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.