• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Hoeve

Beschrijving

Achterin gelegen hoevesite, deels met nieuw woonhuis en loodsen. De hoevesite is als dusdanig reeds aangeduid op de Ferrariskaart (1770-1778). Op het primitief kadasterplan (circa 1828) aanduiding met drie losse bestanddelen rondom het erf en een poel, in eigendom van de Brugse advocaat Roels. De hoeve is op dat moment omgeven door een boomgaard. Zelfde weergave op de Atlas der Buurtwegen (circa 1844) (zie illustratie). Bij de mutatie van 1941 (regeling van eigendomsovergang) is er sinds 1828 een bakhuis ten westen van het erf bijgebouwd.

Ten noorden van het erf, in kern 17de-eeuws boerenhuis opgebouwd in gele baksteen. Huis van drie traveeën + rechter staltraveeën onder doorgetrokken zadeldak (rode mechanische pannen, geknikte dakoverstek), links opkamer van twee traveeën onder hoog zadeldak (rode Vlaamse pannen aan de erfzijde, golfplaten aan de achterzijde, geknikte dakoverstek). 19de-eeuwse aanbouwen in rode baksteen onder lessenaarsdak (Vlaamse pannen).

Erfzijde: getoogde deur onder strek, voorts rechthoekige muuropeningen onder vernieuwde lateien, bewaard vroeg 20ste-eeuws houtwerk met T-indeling. Rechts bewaarde oude staldeur onder rollaag, met kozijnconstructie. Zijgevels van het 'hooghuis' en het stalgedeelte met aandaken en vlechtingen.

Links aangebouwde 19de-eeuwse stalling (deels vervallen): getoogde staldeur onder strek, mijterboognisje. Blinde achtergevel (noordgevel); 19de-eeuwse aanbouw.

Ten oosten van het erf, 19de-eeuwse roodbakstenen stalling onder zadeldak (mechanische pannen), ingebouwd tussen loodsen uit de tweede helft van de 20ste eeuw. Getoogde muuropeningen, bewaard houtwerk onder meer van staldeur.

Ten zuiden van het erf, dwarsschuur onder schilddak (golfplaten). Stijl- en regelwerk met houten beplanking. Tegen de achtergevel (zuidzijde), aanbouw onder lessenaarsdak (Vlaamse pannen). Deels bewaarde poortdoorrit.
Ankerbalkconstructie met ter hoogte van de dorsvloer zogenaamde Sint-Andreaskruisen. Bewaarde kapconstructie bestaande uit schaar- en nokgebintes. Deels ingebouwd tussen loodsen uit de tweede helft van de 20ste eeuw.

• Kadasterarchief West-Vlaanderen, 207: Mutatieschetsen, Kortemark, 1941/3.

Auteurs: Vanneste, Pol; Baert, Sofie