Kleine hoeve

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Kleine hoeve

Beschrijving

Boven het straatniveau gelegen kleine hoeve, uit het begin van de 20ste eeuw. Het ensemble bestaat uit een haaks op de straat ingeplant woonstalhuis met parallel aan de straat gelegen dwarsschuur ten oosten en een omhaagde moestuin ten westen. Het huidige volume van woning en schuur werd kadastraal ingetekend in 1907 als "reconstruction totale", de stal in 1912.

Verankerde bakstenen gebouwen van één bouwlaag, anderhalve in de woning, onder zadeldaken van Vlaamse pannen. Het woongedeelte telt vier traveeën en is voorzien van een lijstgevel die geopend wordt door beluikte rechthoekige benedenvensters met lateien en lekdrempels van blauwe hardsteen; vernieuwd schrijnwerk. Voorts rechthoekige houten luiken op de bovenverdieping en rechthoekige deuren onder lateien van blauwe hardsteen. Aangepaste stal.

Dwarsschuur van drie traveeën, gemarkeerd door een rechthoekige poort onder ijzeren I-latei en blind rondboogveld; voorts rechthoekige openingen met dorpels van blauwe hardsteen.

• Kadaster Vlaams-Brabant, mutatieschetsen Sint-Pieters-Leeuw, afdeling VI (Vlezenbeek), 1907/18, 1912/21.