erfgoedobject

Neerhoeve Hof te Nederloo

bouwkundig element
ID
90927
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/90927

Juridische gevolgen

Beschrijving

Voormalige neerhoeve van het aangrenzende Hof te Nederloo, nummer 265, doch recent grondig gerenoveerd en aangepast als woning.

Deels verankerde, witgeschilderde baksteenbouw van één tot twee bouwlagen op onregelmatige plattegrond onder complexe leien bedaking. Huidig volume in kern vermoedelijk opklimmend tot het midden van de negentiende eeuw, zie gevelsteen boven de deur in de zuidgevel met vermelding "ANNO 1841 PMFA"; aangepaste rechthoekige muuropeningen.

Een gevelsteen met het gekroonde wapenschild van de familie Beeckman de Crayloo en het jaartal 1908 verwijzen mogelijk naar toenmalige aanpassings- of restauratiewerken, gelijktijdig met deze aan het kasteel; volgens de mutatieschetsen van het kadaster werd toen ook een deel van de gebouwen gesloopt; een grondige volumewijziging werd geregistreerd in 1916.

  • Kadaster Vlaams-Brabant, mutatieschetsen Sint-Pieters-Leeuw, afdeling VI (Vlezenbeek), 1908/49, 1916/6.

Bron: KENNES H. met medewerking van VAN DAMME M. 2008: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie Vlaams-Brabant, Gemeente Sint-Pieters-Leeuw, Deelgemeenten Sint-Pieters-Leeuw, Oudenaken, Ruisbroek, Sint-Laureins-Berchem en Vlezenbeek, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen VLB8, onuitgegeven werkdocumenten.
Auteurs: Kennes, Hilde
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties

  • Is gerelateerd aan
    Hof te Nederloo

  • Is deel van
    Postweg (Vlezenbeek)


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Neerhoeve Hof te Nederloo [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/90927 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.