Herberg Auberge Le St Esprit

Beschrijving

Auberge Le St Esprit, zie opschrift, voormalige afspanning, volgens de literatuur in kern opklimmend tot de zestiende eeuw met oudst gekende vermelding in 1536. De Ferrariskaart van 1771-1777 toont op deze plaats een grote vierkantshoeve "Cense den. Heil Geest".

Parallel aan de straat, doch iets boven het straatniveau gelegen, verankerde baksteenbouw, bestaande uit een hoog gedeelte van vier traveeën en één bouwlaag onder pannen zadeldak met aandak links en sporen van vlechtingen rechts; aansluitend een inspringend, lager gedeelte van vier traveeën en een stal van drie traveeën met in het verlengde een doorgang, beide één bouwlaag onder doorlopend pannen zadeldak.

Eenvoudige witgeschilderde lijstgevels geopend door rechthoekige muuropeningen, aangepast met betonnen latei in het hoge deel, beluikt en onder ijzeren I-latei in het lagere deel. Dit deel wordt in de tweede travee overigens gemarkeerd door een rechthoekige deur in een vlakke, beschilderde omlijsting, voorafgegaan door een steektrap. Vervallen, negentiende-eeuws dienstgebouw ten noordwesten.

• WAUTERS-VAN VOLSEM C. & DE HASELEER P. 1984: Vlezenbeek, landelijke parel uit het Pajottenland, in Lewe, jaargang 4, nummer 3, 2-18.