erfgoedobject

Landhuis

bouwkundig element
ID
90909
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/90909

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Landhuis
    Deze vaststelling is geldig sinds

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Landhuis
    Deze vaststelling was geldig van tot

Beschrijving

Met wingerd begroeid landhuis met huidig uitzicht uit het begin van de twintigste eeuw, gelegen in een omringende, omhaagde tuin met een ijzeren hek aan de straat; gecementeerde hekkenpijlers met verwerking van blauwe hardsteen. Op de kadastrale leggers bij de mutatieschetsen is er sprake van een "nouvelle construction" in 1865 en een "reconstruction partielle" in 1906; de bijhorende schetsen ontbreken echter.

Gedeeltelijk met schijnvoegen gecementeerd geheel van vijf traveeën en twee bouwlagen onder pannen zadeldak met enkele dakkapellen en de nok parallel aan de straat. Ter hoogte van de middentravee: uitgewerkte dakkapel onder afgeknot leien tentdak met omlopende nokbalustrade. Lijstgevel gemarkeerd door twee hoger oplopende hoekpartijen met Franse balkons op de bel-etage. Voorts beluikte rechthoekige vensters met lekdrempels en de meeste lateien van blauwe hardsteen; vernieuwd schrijnwerk. Aflijnende houten kroonlijst op modillons.

Inspringend aanbouwsel van twee traveeën tegen de linkerzijgevel die gemarkeerd wordt door blinde rondboogvensters op de bovenverdieping. Aangepaste bijgebouwen onder pannen zadeldaken ten oosten.

  • Kadaster Vlaams-Brabant, mutatieschetsen Sint-Pieters-Leeuw, afdeling VI (Vlezenbeek), 1865/19, 1906/13.

Bron: KENNES H. met medewerking van VAN DAMME M. 2008: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie Vlaams-Brabant, Gemeente Sint-Pieters-Leeuw, Deelgemeenten Sint-Pieters-Leeuw, Oudenaken, Ruisbroek, Sint-Laureins-Berchem en Vlezenbeek, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen VLB8, onuitgegeven werkdocumenten.
Auteurs: Kennes, Hilde
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Landhuis [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/90909 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.