erfgoedobject

Veldkapel van 1955

bouwkundig element
ID
90894
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/90894

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Veldkapel van 1955
    Deze vaststelling is geldig sinds

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Veldkapel van 1955
    Deze vaststelling was geldig van tot

Beschrijving

Ruime veldkapel van 1955, gelegen in een landelijke omgeving nabij de driesprong met de Steenbergstraat en de overgang van de Vlezenbeek. Gebouwd naar aanleiding van het 650-jarig bestaan van de parochie Vlezenbeek.

Opgevat als een dubbele kapel op rechthoekige plattegrond onder pannen zadeldak met de nok parallel aan de straat; volgens oude foto's minstens tot in de jaren 1980 met strodak, naar verluidt door brand vernield in 1991. Het linkerdeel is toegewijd aan Sint-Christoffel, zie linkerzijgevel met vrij recente schildering van genoemde heilige (volgens oude foto's voorheen met reliëf en geschilderd opschrift "Met St.-Christoffel/ op de baan/ wees gerust/ het zal wel gaan"; het rechterdeel aan Onze-Lieve-Vrouw, zie rechterzijgevel met gevelplaat van blauwe hardsteen, voorzien van de vermelding: "O.L.Vrouw/ van Loretten/ Bescherm ons/ Auto-Moto-Club/ Vlezenbeek/ I-XI-1950".

Witgeschilderde baksteenbouw op breukstenen plint, gemarkeerd door regionalistische elementen als pseudo-hoeksteunberen. Lijstgevel aan de straat met centrale rechthoekige deur, geflankeerd door twee dito vensters met houten kruis ingeschreven in een spitsboog en gekleurd glas in lood; rondboogvenstertjes in de zijgevels. Eenvoudig interieur met planchettenplafond en een houten altaar links en rechts.

  • S.N. 2006: Ons erfgoed in woord en beeld, Themanummer in Lewe, jaargang 25, nummers 2-3-4, 107-108.
  • VANDENBOSCH A. 1984: De staande kapelletjes te Sint-Pieters-Leeuw, in Lewe, jaargang 4, nummer 2, 26.

Bron: KENNES H. met medewerking van VAN DAMME M. 2008: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie Vlaams-Brabant, Gemeente Sint-Pieters-Leeuw, Deelgemeenten Sint-Pieters-Leeuw, Oudenaken, Ruisbroek, Sint-Laureins-Berchem en Vlezenbeek, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen VLB8, onuitgegeven werkdocumenten.
Auteurs: Kennes, Hilde
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Veldkapel van 1955 [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/90894 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.