Gemeentehuis van Sint-Laureins-Berchem, gemeenteschool en onderwijzerswoning

Beschrijving

Voormalige onderwijzerswoning annex gemeentehuis en rechts ervan de iets achterin gelegen gemeenteschool, voorafgegaan door de nu met gras begroeide voormalige speelplaats met bewaarde, bakstenen hekkenpijlers naast de onderwijzerswoning en een grote linde in het midden.

Op 3 september 1908 besliste de gemeenteraad een school te bouwen; het ontwerp waarin ook voorzien was in een onderwijzerswoning (rechts) en twee plaatsen te gebruiken als gemeentehuis (links) werd toevertrouwd aan de Brusselse architect Raymond Foucart. Op het kadaster werden de nieuwe gebouwen ingetekend in 1912. De schoollokalen werden in het begin van de jaren 1990 verbouwd en ingericht als ontmoetingscentrum naar ontwerp van architect Karel Breda (Ruisbroek) en interieurarchitect Willy Matton.

Het gemeentehuis annex onderwijzerswoning is opgevat als een gedeeltelijk onderkelderd breedhuis van drie traveeën en twee bouwlagen onder schilddak met de nok parallel aan de straat en omlopende houten kroonlijst. Vrij eenvoudige baksteenbouw met licht verhoogde begane grond en enkele eigentijdse karakteristieken als witgeschilderde muurbanden, spaarvelden met aflijnende rondboogfriezen, fries met casementen en rechthoekige muuropeningen onder ijzeren lateien en korfbogige ontlastingsbogen met blind veld; vernieuwd schrijnwerk. In het linkerdeel verwijst een gevelplaat van blauwe hardsteen naar de vroegere functie als "GEMEENTENHUIS"; het venster op de begane grond is hier trouwens voorzien van diefijzers.

Rechts de achterin gelegen, symmetrisch uitgewerkte klassenvleugel, sinds 1992 in gebruik als ontmoetingscentrum "De Molenborre", zeven traveeën en één bouwlaag onder schilddak met de nok parallel aan de straat. Het algemene uitzicht met witgeschilderde muurbanden en grote rechthoekige vensters voor de maximale lichtinval sluit aan bij dat van de onderwijzerswoning. De ietwat hoger oplopende, centrale inkomtravee is meer uitgewerkt en vertoont een ontdubbelde toegang, één voor de jongens en één voor de meisjes in de vorm van twee, smalle rechthoekige deuren met lateiconsoles en steekbogig bovenlicht met decoratief ijzerwerk. Bekronende gevelplaat van blauwe hardsteen met opschrift "GEMEENTE SCHOOL".

• Kadaster Vlaams-Brabant, mutatieschetsen Sint-Pieters-Leeuw, afdeling V (Sint-Laureins-Berchem), 1912/1.
  • S.N. 2006: Ons erfgoed in woord en beeld, Themanummer, in Lewe, jaargang 25, nummers 2-3-4, 71.
  • VAN HECKE G. 1986: Een beknopte greep uit vijftig jaar dorpsgeschiedenis te Sint-Laureins-Berchem (periode 1859-1909), in Lewe, jaargang 6, nummer 2, 16.