• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Hoeve

Beschrijving

In een bocht van de straat ingeplant hoevecomplex, bestaande uit een woonstalhuis en een schuur met aangebouwd varkenshok en open wagenhuis, respectievelijk ten noorden en ten zuiden van een deels gekasseid erf; moestuin ten zuiden van de schuur. De huidige woning klimt vermoedelijk op tot de eerste helft van de negentiende eeuw; voortgaande op de mutatieschetsen werd de toenmalige hoeve circa 1865 uitgebreid met de huidige schuur en in het begin van de twintigste eeuw met de koestal en de varkensstal, kadastraal ingetekend in 1913. Mogelijk werd tegelijkertijd de oude stal bij het woongedeelte geïncorporeerd.

Verankerde bakstenen gebouwen met eenvoudige, rechthoekige muuropeningen en pannen zadeldaken, lessenaarsdak van golfplaten voor het wagenhuis. Woonstalhuis van drie + vier (vermoedelijk de oorspronkelijke stal, nu geïncorporeerd bij de woning) + drie (later toegevoegde koestal) traveeën en één bouwlaag met de nok loodrecht op de straat. In de oorspronkelijke woning met naar het zuiden gerichte voorgevel, hebben de muuropeningen een latei van blauwe hardsteen, elders houten lateien; de deur is gevat in een vlakke omlijsting van blauwe hardsteen; de vensters in het huidige woongedeelte zijn beluikt met bewaarde opkamer rechts. Koeienstal met troggewelfjes. De noordelijke achtergevel vertoont op twee kleine vensters na een gesloten uitzicht.

Schuin ingeplante tweebeukige langsschuur van twee traveeën.

• Kadaster Vlaams-Brabant, mutatieschetsen Sint-Pieters-Leeuw, afdeling V (Sint-Laureins-Berchem), 1865/2, 1913/2.