Nieuwe Weverij van linnenweverij Rey-Ainé

Voorheen als "Nieuwe Weverij" deel uitmakend van de linnenweverij Rey-Ainé.

In 1851 werd in Ruisbroek de textielfabriek Rey-Ainé opgericht die van fundamenteel belang zou worden voor de verdere ontwikkeling van de gemeente, vooral met betrekking tot de bevolkingstoename in relatie tot de werkgelegenheid. Henri-Joseph Rey (1795-1870) was een industrieel die na enkele textielondernemingen te hebben opgericht in de Brusselse en de Gentse regio, startte met een mechanische tafellinnenweverij in de Fabriekstraat, tussen de huidige Wandelingstraat en de Villalaan; de eerste fabrieksgebouwen van de "stoomlinnenweverij" werden kadastraal geregistreerd in 1855 en naderhand geleidelijk uitgebreid. Door haar buitenlandse afzet verwierf de onderneming weldra een internationale bekendheid en breidde de werkgelegenheid zich snel uit. Bovendien vertoonde de heer Rey een sterke sociale bewogenheid; hij richtte onder meer de vrije meisjesschool op in de Fabriekstraat 3; één van zijn voornaamste zorgen betrof de huisvesting van zijn werknemers; diverse woonprojecten werden op zijn initiatief gerealiseerd; zo liet hij al circa 1857 in de Fabriekstraat enkele woongelegenheden bouwen naar ontwerp van architect J.P. Cluysenaar, de huidigenummers 221-237, en omstreeks de eeuwwisseling werden een 80-tal woningen gebouwd in de Reystraat, in gevolge een wens uitgedrukt op zijn sterfbed. In 1960 hield de fabriek op te bestaan, de meeste gebouwen werden gesloopt en vanaf 1961 werden de gronden ingepalmd voor de bouw van 144 nieuwe woningen; enkel de zogenaamde "nieuwe weverij", kadastraal ingetekend in 1902, bleef behouden; de gebouwen werden gerenoveerd en ingepalmd door een hedendaags bedrijf. Het complex kon niet bezocht worden.

Vrij strakke, functionele volumes van baksteen onder platte daken; sporadische verwerking van blauwe hardsteen voor de gedeeltelijke onderbouw, een aantal muurbanden en hoekblokken. De meeste gevels worden gemarkeerd door rechthoekige spaarvelden met aflijnende tand- en/of boogfriezen; medaillons met initialen A en R, verwijzend naar Rey-Ainé.

• DULLEKENS L., PATERNOSTER A. & VANDENBOSCH A. 1999: Ruisbroek, wegen en straten, in Lewe, jaargang 18, nummers 3-4.