Kapel

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Kapel

Beschrijving

Op de hoek met de Meerweg gelegen kapel. Naar verluidt als hoevekapel deel uitmakend van de monumentale doch grondig aangepaste hoeve links (nummer 41) en als dusdanig vermoedelijk de oudste kapel van Ruisbroek met vermelding opklimmend tot 1841. De mutatieschetsen van het kadaster van 1843 vertonen echter nog geen sporen van bebouwing, terwijl de schets van 1860 met in de leggers de vermelding "nouvelle construction" ontbreekt; vermoedelijk gaat het hier om de kapel aangezien deze duidelijk aanwezig is op de volgende schets van 1868; voor het overige is het perceel op dat ogenblik nog onbebouwd.

Haaks op de straat ingeplante kapel op rechthoekige plattegrond onder leien zadeldak. Puntgevel met vernieuwd parement en ten dele getraliede segmentboogdeur. Interieur uitgewerkt als Lourdesgrot van witgeschilderde imitatierots met beelden van Onze-Lieve-Vrouw van Lourdes en Bernadette.

• Kadaster Vlaams-Brabant, mutatieschetsen Sint-Pieters-Leeuw, afdeling VII (Ruisbroek), 1843/5, 1860/14, 1868/8.
  • THEYS C. 1940: Korte Geschiedenis van Ruisbroek (Brabant), Brussel, 72.
  • VANDENBOSCH A. 1984: De staande kapelletjes te Sint-Pieters-Leeuw, in Lewe, jaargang 4, nummer 2, 35.