erfgoedobject

Vrijstaande dorpswoning

bouwkundig element
ID
90832
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/90832

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Vrijstaande dorpswoning
    Deze vaststelling is geldig sinds

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Vrijstaande dorpswoning
    Deze vaststelling was geldig van tot

Beschrijving

Vrijstaande dorpswoning opklimmend tot het laatste kwart van de negentiende eeuw, kadastraal ingetekend in 1882, op een voorheen onbebouwd perceel. Omringende tuin, aan de straat voorzien van een laag muurtje met ijzeren hek. Naar verluidt voormalige woning van onderwijzer Brigard.

Haaks op de straat ingeplant en onderkelderd breedhuis van twee bouwlagen onder pannen schilddak. Met schijnvoegen gecementeerde gevels geopend door rechthoekige of getoogde muuropeningen in vlakke of geriemde omlijsting met vernieuwd schrijnwerk; aan de straat een rechthoekig benedenvenster in een bepleisterde entablementomlijsting met verweerd tegelfriesje. Omlopende houten kroonlijst met uitgewerkte windveer.

  • Kadaster Vlaams-Brabant, mutatieschetsen Sint-Pieters-Leeuw, afdeling VII (Ruisbroek), 1882/6.

Bron: KENNES H. met medewerking van VAN DAMME M. 2008: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie Vlaams-Brabant, Gemeente Sint-Pieters-Leeuw, Deelgemeenten Sint-Pieters-Leeuw, Oudenaken, Ruisbroek, Sint-Laureins-Berchem en Vlezenbeek, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen VLB8, onuitgegeven werkdocumenten.
Auteurs: Kennes, Hilde
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Vrijstaande dorpswoning [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/90832 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.