Kleine wegkapel

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Kleine wegkapel

Beschrijving

Kleine negentiende-eeuwse wegkapel, toegewijd aan de Heilige Bernardus en gelegen op een omhaagd driehoekig grasperkje ter hoogte van de Jan Vandersteenstraat; ze is niet aangeduid op de Vander Maelenkaart van circa 1836 maar wel op de militaire topografische kaart van 1878, uitgegeven in 1882.

Haaks op de straat ingeplante en witgekalkte baksteenbouw op gepikte plint onder pannen zadeldakje. Puntgevel met getraliede segmentboognis op onderdorpel van streekeigen arkose, binnenin beschilderd en voorzien van een tongewelf; plaasteren beeld van de Heilige Bernardus, een volksheilige met als attributen een mijter, een wandelstok en kerkgebouw; hij wordt vooral aanbeden om voorspoed in de landbouw.