U-vormige hoeve

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed U-vormige hoeve

Beschrijving

Hoeve met U-vormig ingeplante bestanddelen, opklimmend tot het derde kwart van de negentiende eeuw en gelegen op de hoek met de Schamelbeekstraat: woonstalhuis ten noordwesten, schuur en wagenhuis ten zuidoosten, bijkomende stal aan zuidwestzijde.

Verankerde bakstenen gebouwen onder pannen zadeldaken, kadastraal als "reconstruction totale" geregistreerd in 1865, de vergroting van de stallen en de aanbouw van het wagenhuis werden ingetekend in 1905.

Met schijnvoegen gecementeerd en onderkelderd woongedeelte van vijf traveeën en anderhalve bouwlaag, haaks op de straat ingeplant; beluikte rechthoekige benedenvensters met vernieuwd schrijnwerk en dito deur in vlakke omlijsting van blauwe hardsteen. Getraliede rechthoekige vensters met houten dorpels in de achtergevel.

Dwarsschuur van drie traveeën en aansluitend ten noordoosten, lager wagenhuis van twee traveeën; straatgevels met rechthoekige poorten onder houten latei, in de schuur met blind rondboogveld.

• Kadaster Vlaams-Brabant, mutatieschetsen Sint-Pieters-Leeuw, afdeling IV (Oudenaken), 1865/6, 1905/10.