Gesloten hoeve

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Gesloten hoeve

Beschrijving

Recent gerenoveerde, heden gesloten 19de-eeuwse hoeve met centraal, gekasseid erf. Ten noorden ligt het woonstalhuis, kadastraal als "reconstruction totale" geregistreerd in 1873 en ten zuiden de vermoedelijk naderhand bijgebouwde schuur; de overige bijgebouwen zijn van latere datum en werden veelal aangepast en uitgebreid met aardappelloodsen.

Met schijnvoegen gecementeerd en witgeschilderd woonstalhuis van elf traveeën en twee bouwlagen onder pannen zadeldak met toegevoegde dakvlakvensters. Rechthoekige muuropeningen onder latei van blauwe hardsteen (hout in het stalgedeelte), bewaard schrijnwerk op de begane grond; rechthoekige deur in vlakke omlijsting van blauwe hardsteen; gewijzigde buitengevel.

Deels ingebouwde tweebeukige langsschuur van vier traveeën, opgetrokken uit baksteen onder pannen zadeldak; rechthoekige poort onder ijzeren I-latei en blind rondboogveld.

• Kadaster Vlaams-Brabant, mutatieschetsen Sint-Pieters-Leeuw, afdeling IV (Oudenaken), 1873/3, 1913/1.