School en gemeentehuis

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed School en gemeentehuis

Beschrijving

Voormalig dubbelschooltje annex onderwijzerswoning en gemeentehuis, ingeplant op een deels omhaagd, deels ommuurd terrein met aan de straat het centraal gelegen school- en gemeentehuis, rechts de afdeling voor de jongens en links die van de meisjes, heden in gebruik als gemeentelijke basisschool "Puur Natuur". Het centrale deel werd kadastraal ingetekend in 1876, de annexen links en rechts in 1913.

Centraal gedeelte, uitgewerkt als onderkelderd, bakstenen diephuis van drie traveeën en twee bouwlagen onder pannen zadeldak met de nok loodrecht op de straat. Trapgevel (acht treden + top) op plint van blauwe hardsteen, gemarkeerd door licht getoogde muuropeningen met vernieuwd schrijnwerk onder gedeeltelijk doorgetrokken druiplijsten. Aflijnende, klimmende baksteenfries.

Links de ingang voor de meisjes, rechts voor de jongens, uitgewerkt als rechthoekig deurtje met lateiconsoles en uitgewerkte bekroning van blauwe hardsteen, respectievelijk met opschrift "INGANG DER MEISJES" en "INGANG DER JONGENS".

Het middenpand wordt aan speelplaatszijde links en rechts geflankeerd door een overdekte speelruimte in de vorm van een luifel op ijzeren zuiltjes. Achteraan, in het verlengde van het schoolhuis, aansluitende klassenvleugel van vier traveeën en één bouwlaag onder pannen zadeldak. De oorspronkelijk licht getoogde vensters werden voor de helft gedicht en omgevormd tot rechthoekige.

• Kadaster Vlaams-Brabant, mutatieschetsen Sint-Pieters-Leeuw, afdeling IV (Oudenaken), 1876/1, 1913/1.
  • VAN HECKE G. 1986: Een beknopte greep uit vijftig jaar dorpsgeschiedenis te Sint-Laureins-Berchem (periode 1859-1909), in Lewe, jaargang 6, nummer 2, 9-19.