Gesloten hoeve

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Gesloten hoeve

• is deel van de aanduiding als vastgesteld bouwkundig erfgoed Gesloten hoeve

Beschrijving

Monumentale gesloten hoeve, kadastraal ingetekend in 1890. Lange, met schijnvoegen gecementeerde vleugel aan de straat met centraal het bedrijfsgedeelte met twee poorten, links en rechts geflankeerd door de bijhorende woningen.

Woning links met licht verhoogde begane grond, vijf traveeën en één bouwlaag onder pannen zadeldak met de nok parallel aan de straat. Sterk verankerde lijstgevel geopend door beluikte, rechthoekige vensters met lateien en lekdrempels van blauwe hardsteen; opkamer rechts. Rechthoekige deur in vlakke omlijsting van blauwe hardsteen.

Rechts aansluitend bedrijfsgedeelte gemarkeerd door twee identieke gevelhelften met een rechthoekige poort onder houten latei en blind rondboogveld, rechts geflankeerd door blinde muuropeningen.

Twee bijkomende woningen rechts, mogelijk bedoeld voor het personeel, van twee en drie traveeën en twee bouwlagen onder pannen zadeldak. Rechthoekige muuropeningen onder houten latei op de begane grond; beluikte vensters. Steekbogige, gedeeltelijk blinde bovenvensters. Nummer 42 met bewaarde paardenring. Het geheel kon niet bezocht worden.

• Kadaster Vlaams-Brabant, mutatieschetsen Sint-Pieters-Leeuw, afdeling I, 1890/5.

Het centrale bedrijfsgedeelte met twee poorten werd verbouwd.