• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Hoeve

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Aaneengesloten hoevecomplex

Beschrijving

Aaneengesloten hoevecomplex, opklimmend tot het einde van de negentiende eeuw, zie ook jaartal 1897 schuur, maar volgens de huidige bewoner meermaals aangepast, onder meer na de inslag van een V1-bom in 1944; ommuurd, gebetonneerd erf ten zuidoosten. Het geheel werd kadastraal geregistreerd als "reconstruction totale" in 1903.

Ensemble bestaande uit een woonhuis van vijf traveeën en twee bouwlagen onder pannen zadeldak met de nok parallel aan de straat; rechthoekige benedenvensters en getoogde bovenvensters met vernieuwd schrijnwerk. Links aansluitend de stal en de haakse langsschuur met het voor de regio karakteristieke uitzicht uit de tweede helft van de negentiende eeuw: een functioneel bakstenen gebouw onder pannen zadeldak met in de zuidoostelijke puntgevel een eenvoudige rechthoekige poort onder houten latei en blind rondboogveld en in de top het bouwjaar 1897, aangebracht door middel van baksteen in reliëf.

• Kadaster Vlaams-Brabant, mutatieschetsen Sint-Pieters-Leeuw, afdeling III, 1903/23, 1937/139.

Aanvullende informatie

De boerenwoning en een deel van de aansluitende stallen werden gesloopt. De woning is vervangen door nieuwbouw.

• Gegevens verkregen tijdens het openbaar onderzoek voor de vaststelling van de inventaris bouwkundig erfgoed van de provincie Vlaams-Brabant, 2020.