Oorlogsmonument

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Oorlogsmonument

• is aangeduid als beschermd monument Oorlogsmonument

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Monument voor de gesneuvelden

Beschrijving

Het oorlogsgedenkteken van Sint-Pieters-Leeuw werd kort na de Eerste Wereldoorlog opgericht in opdracht van het gemeentebestuur.

Historiek

Ontwerp en uitvoering werden toevertrouwd aan Joseph Baudrenghien (Monceau-sur-Sambre 1873 – 1954 Ukkel) en de Brusselse bronsgieter Léon Orban. Baudrenghien studeerde aan de Academie van Brussel - van 1893 tot 1898 bij Charles Van der Stappen (1843-1910) – en ontwierp ook voor Beersel een oorlogsgedenkteken.

In Sint-Pieters-Leeuw bleef van Baudrenghien en Orban verder nog een in het voormalige gemeentehuis ingewerkte gedenkplaat met portretreliëf van burgemeester Felix Wittouck bewaard.

Na 1945 werden op de sokkel van het monument twee bronzen gedenkplaten aangebracht met de namen van de slachtoffers van de de Tweede Wereldoorlog.

Beschrijving

Oorlogsgedenkteken, gelegen in een perkje - met metalen relingen tussen hardstenen pijlers omheind - en gevormd door een hoge, rechthoekige, natuurstenen sokkel waarop twee in brons gegoten soldaten, één gewond en met één been over de sokkel afhangend, en een tweede geknielde soldaat die zijn krijgsmakker ondersteunt. Het beeld is aan de achterzijde gesigneerd "J. BAUDRENGHIEN" en "FONDERIE D'ART/ LEON ORBAN/ BRUXELLES".

De massieve sokkel heeft een brede basis en draagt op elke zijde een verdiept aangebrachte bronzen plaat: aan de voorzijde de namen van de gesneuvelden van de Eerste wereldoorlog boven het opschrift "AAN ONZE HELDEN/ 1914 1918/ 1940 1945", aan de rechter- en de linkerzijde de gesneuvelden van de Tweede Wereldoorlog, en aan de achterzijde "DE GEMEENTE/ ST-PIETERS-LEEUW/ AAN HARE STRYDERS".

• DE MAESSCHALCK K. e.a. 2002: Oorlogsmonumenten 1914-1918 in Vlaams-Brabant, Brussel, Algemeen Rijksarchief.

Auteurs: Verloove, Claartje