Oud Gemeentehuis van Sint-Pieters-Leeuw

Beschrijving

Voormalig negentiende-eeuws gemeentehuis, heden ingericht als openbare bibliotheek. Het gebouw, opgetrokken omstreeks 1850 naar ontwerp van architect Cordemans, omvatte in oorsprong ook de lokalen van de gemeenteschool; de ingang tot de school bevond zich in de linkerzijgevel, deze tot het gemeentehuis in de rechterzijgevel, zie oude prentkaarten. Nadat in het begin van de twintigste eeuw een nieuwe school werd gebouwd achter het gemeentehuis, Pastorijstraat 4, werd het geheel ingepalmd als gemeentehuis en van een nieuwe ingang voorzien centraal in de huidige voorgevel. In 1971 werd beslist om een nieuw gemeentehuis te bouwen omwille van de snelle bevolkingstoename, Pastorijstraat 21; het oude gemeentehuis werd aansluitend volledig gemoderniseerd en ingericht als bibliotheek.

Neoclassicistische, onderkelderde constructie van twee bouwlagen onder pannen zadeldak met de nok parallel aan de straat; de voorheen aanwezige dakkapel in de middentravee, zie oude prentkaarten, is nu verdwenen. Centraal gedeelte van vijf traveeën met dubbelhuisopstand, links en rechts geflankeerd door een risaliet van één brede travee onder een haaks schilddak. Met schijnvoegen gecementeerde en witbeschilderde lijstgevels, licht horizontaal geaccentueerd door middel van een puilijst en een houten kroonlijst op klossen en tandlijst. Eenvoudige rechthoekige vensters op beschilderde lekdrempels; vernieuwd schrijnwerk en bewaarde luikduimen. Iets rijkere deurtravee met rechthoekige deur, voorafgegaan door een steektrap met balusterleuning van blauwe hardsteen; hogerop gelijkaardig deurvenster en balkon met gebombeerde ijzeren leuning.

Tussen de tweede en de derde travee werd een gedenkplaat aangebracht met een portretreliëf en de vermelding "Ter nagedachtenis/ van den heer burgemeester/ Felix Wittouck/ officier der Leopoldsorde/ 1886-1916/ hy zocht het welvaren van zyn volk"; het geheel is gesigneerd J. Baudrenghien en draagt ook de vermelding "Fonderie d'art/ Léon Orban/ Bruxelles".

Diverse latere aanbouwsels tegen de achtergevel en torenvormige liftschacht tegen de rechterzijgevel.

• S.N. 2006: Ons erfgoed in woord en beeld, Themanummer in Lewe, jaargang 25, nummers 2-3-4, 68.