Personeelswoning van kasteel Coloma

Beschrijving

Vrijstaand breedhuis van vier traveeën en één bouwlaag onder geknikt, pannen zadeldak met ruime dakkapellen en de nok parallel aan de straat, opklimmend tot het einde van de negentiende eeuw, gebouwd als onderkomen voor het personeel van het naburige kasteel Coloma; in 1894 ingetekend op het kadaster als "reconstruction totale"; eigenaar was graaf Antoine van der Dilft de Borghvliet.

Verankerde baksteenbouw tussen zijtrapgevels (vijf treden + top); lijstgevel op gecementeerde plint, geopend door eenvoudige rechthoekige muuropeningen onder houten lateien op lekdrempels van blauwe hardsteen; vernieuwd schrijnwerk. Linkerzijgevel met korfboogdeur in deels gerecupereerde zandstenen omlijsting met jaartal 1753 op de imposten en een hart in de sluitsteen; bekronende oculus.

• Kadaster Vlaams-Brabant, mutatieschetsen Sint-Pieters-Leeuw, afdeling III, 1894/30.