Begraafplaats

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Begraafplaats

• omvat de aanduiding als vastgesteld bouwkundig erfgoed Grafteken Van Cotthem

Beschrijving

Deels omhaagde, deels ommuurde begraafplaats met in de zuidwestelijke hoek het oudste gedeelte, vermoedelijk aangelegd in het begin van de twintigste eeuw. Het geheel is toegankelijk via een ijzeren hek tussen pijlers van baksteen en blauwe hardsteen met piramidevormige bekroning; hoeken uitgewerkt als driekwartzuiltjes met acanthusbladkapiteel.

Nabij de ingang ligt het perk voor de zusters van Sint-Antonius en in de as van de middengang staat een ijzeren Christus aan het kruis op een sokkel van blauwe hardsteen.

Latere uitbreidingen, onder meer uit de jaren 1950, ten noorden en ten oosten met bijkomende toegang ten noordoosten van de eerste. In dit gedeelte staat ook het oorlogsmonument, uitgewerkt als pijler voorzien van een natuurstenen parement met reliëf en opschrift "Het grote leven/ leidt naar/ grootsen dood/ 1940+1945/ Heureux les épis/ murs et les blés/ moissonnés", gesigneerd en gedateerd Stan Hensen 1953.

Op de begraafplaats staat het modernistische grafteken uit 1962 voor de luchtvaartpionier Albert Van Cotthem.