Hoeve Hof Sint-Elooi

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Hoeve Hof Sint-Elooi

Beschrijving

Op de hoek met de Europalaan ligt "Hof Sint-Elooi", een monumentale hoeve waarvan de oorsprong opklimt tot de middeleeuwen toen op deze plaats tol werd geheven door de heren van het in 1236 gestichte Land van Gaasbeek; aan de draaiboom en het tolhek stond toen het Tolhuys met bijhorende hoeve en herberg. Tijdens de godsdiensttroebelen werd het tolhuis verwoest en de hoeve verdween vermoedelijk bij de aanleg van de huidige steenweg in 1707, aangezien ze gelegen was binnen het nieuwe tracé. De Ferrariskaart van 1771-1777 toont in ieder geval geen bebouwing meer op deze plaats.

Vermoedelijk werd in het begin van de negentiende eeuw een nieuwe hoeve met herberg "Relais Saint-Eloy" gebouwd door de familie Borremans die hier op dat ogenblik tol inde; de kaart van Ph. Vander Maelen van 1847 toont een U-vormige inplanting met tuin ten noorden en ten oosten; eigenaar was François Borremans die er een herberg uitbaatte. In de tweede helft van de negentiende eeuw kwam het geheel door huwelijk in het bezit van het oude Leeuwse geslacht Suenens waartoe ook kardinaal Suenens behoorde; zo vermelden de kadastrale leggers van 1916 Jan Baptist Suenens-Lots, landbouwer en herbergier, als toenmalige eigenaar. In de loop van de negentiende en de twintigste eeuw werd het complex meermaals aangepast, zoals blijkt uit de mutatieschetsen van 1848, 1916 en 1929, waardoor de U-vormige inplanting verdween. Na de Tweede Wereldoorlog "Café Saint-Eloy".

Hoevecomplex met op de oude rooilijn gelegen, voormalige herberg en woning van negen + vier traveeën en twee bouwlagen onder links afgewolfd zadeldak met de nok parallel aan de straat, opklimmend tot het begin van de negentiende eeuw; heden gesplitst in meerdere wooneenheden. Verankerde, deels met schijnvoegen gecementeerde en deels beschilderde lijstgevel, geopend door rechthoekige muuropeningen, meestal onder een latei van blauwe hardsteen, dito lekdrempels; vernieuwd schrijnwerk. Zijgevel met niskapelletje voor het beeld van Sint-Elooi, patroonheilige van de smeden. Sterk gewijzigde achtergevel en bijgebouwen, waaronder een parallelle schuur.

• Kadaster Vlaams-Brabant, mutatieschetsen Sint-Pieters-Leeuw, afdeling II, 1848/15, 1916/23 en 1923/30.
  • DOM. VERLEYEN W. 1998: Het "Hof Sint-Elooy" te Sint-Pieters-Leeuw, in Vlaamse Stam, september, nummer 9, 367-374.