Vijfreke, veldschool en weefschool

Beschrijving

"Vijfreke" en voormalige veldschool en weefschool (nummer 12), met in het midden de woning van de meester, geheel van vijf rijhuizen. In 1821 neemt pastoor Van Damme het initiatief om op het Parochieveld een schooltje (toen slechts een houten hut) te bouwen. Deze wordt in 1842-1843 in steen herbouwd. Na het oprichten in 1884 van de kloosterwoning en school in de Kruiskerkestraat loopt het schooltje op de Zandberg zo goed als leeg. Het gebouw dient nog een tijd als gemeentelijke weefschool en als zondagsschool.

Centraal nummer 12 met oorspronkelijk volume en nieuw gevelparement. Dubbelhuis van twee bouwlagen en vijf traveeën (zie een foto uit 1884 ook op de verdieping met vijf vensters) onder zadeldak (mechanische pannen). De flankerende lage woningen zijn er wellicht in de tweede helft van de 19de eeuw tegenaan gebouwd. De huizen onder zadeldaken zijn grondig vernieuwd, onder meer met nieuw parement en gewijzigde muuropeningen. Nummer 10 grosso modo nog met oorspronkelijk uitzicht, een dubbelhuis van drie traveeën en witbepleisterde voorgevel. Muuropeningen met bepleisterde omlijsting, deur met segmentboog, de vensters onder recentere I-balk met roosjes.

• BRAET M., Het Ruisleeds Veld: parochie met een boeiend verleden, in Oud Ruysselede. Heemkundig Tijdschrift Doomkerke, Kruiskerke, Ruiselede, jg. 14, nr. 3, 1997, p. 113, p. 123.
  • BRAET M., Rusleda 900 jaar. Een kroniek 1106-2006, in Oud Ruysselede. Heemkundig Tijdschrift Doomkerke, Kruiskerke, Ruiselede, jg. 23, nr. 4, 2006, p. 197, p. 208-209.
  • DEPREDOMME J., Het Zandbergkruis vroeger en nu, in Oud Ruysselede. Heemkundig Tijdschrift Doomkerke, Kruiskerke, Ruiselede, jg. 2, nr. 1, 1985, p. 8-9.

Auteurs: Van Vlaenderen, Patricia; Vranckx, Martien