Beschrijving

Hoeve met losse bestanddelen, op de Ferrariskaart (1770-1778) is hier al bebouwing te zien. Op het primitief kadasterplan (circa 1830) bestaat de site uit een woonhuis, ten noorden en met landgebouw ten zuiden van het erf. Het kadaster registreert in 1960 een uitbreiding met een aantal landgebouwen.

Woonhuis in verankerde, witbeschilderde baksteen boven een grijsbepleisterde plint, 18de-eeuwse kern, zie interieur met bewaarde deur en balken. Hoog dak met wolfseind bekleed met eternieten platen en rustend op houten klossen. Korfboogdeur en rechthoekige vensters, gedeeltelijk bewaard schrijnwerk. Aanleunende stal tegen de westgevel. Bakstenen stoep met halfronde uitsprong voor de deur. Ten zuiden van het begraasde erf bevindt zich de stal, bruine verankerde baksteen boven een gepekte plint en onder zadeldak (eterniet).

• Kadasterarchief West-Vlaanderen, 207: Mutatieschetsen, Ruiselede, 1891/62, 1929/52, 1960/252.

Auteurs: Van Vlaenderen, Patricia; Vranckx, Martien