Sint-Antoniuskapel

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Sint-Antoniuskapel

Beschrijving

Veldkapel "Sint-Antoniuskapel". Daterend van 1876, gebouwd door Pieter Mestdagh en eigendom van de familie Billiet. Hoort bij de melkerij (latere textielfabriek) van de familie Billiet. Tot 1960 onderdeel van de Kruisprocessie. De gevels werden recent vernieuwd.
Gele en rode baksteen onder zadeldak (blauwe Vlaamse pannen) met bekronend betonnen kruis. Bewaard interieur onder tongewelf en altaar achter smeedijzeren hekken.

• DEGUFFROY G., Ruiseleedse kapellen en kruisen, in Oud Ruysselede. Heemkundig Tijdschrift Doomkerke, Kruiskerke, Ruiselede, jg. 12, nr. 3, 1995, p. 110-111.
  • DEGUFFROY G., DEPREDOMME J., Ruiseleedse plaatsnamen, in Oud Ruysselede. Heemkundig Tijdschrift Doomkerke, Kruiskerke, Ruiselede, jg. 10, nr. 4, 1993, p. 181.

Auteurs: Van Vlaenderen, Patricia; Vranckx, Martien