Herberg De Keizer

• is deel van de aanduiding als vastgesteld bouwkundig erfgoed Herberg De Keizer

Beschrijving

Locatie van de voormalige herberg "De Keizer" (nummer 58). Tevens is de keizer een toponiem voor het gehucht op de kruising van de gewestweg (N37) met de Tieltstraat en Kanegemstraat. Ernaast lag de herberg "De Keizerin", thans gesloopt en vervangen door huidig nummer 56.

In 1619 wordt de herberg "Den Keijser" vermeld in een schaderapport. Gillis Vanden Hende, baljuw en lid van de vooraanstaande Ruiseleedse familie (zie Aalterstraat nummers 2 en 4, A. Rodenbachstraat nummer 2) is in 1682 eigenaar. Op het primitief kadasterplan (circa 1830) staat bij de herberg ook een brouwerij aangeduid. Volgens De Flou komt in 1850 "Den Keyzer, cabaret" voor.

Oorspronkelijk een samenstel van herberg met aanpalende brouwerij en enkele bijgebouwen. Tegenwoordig is enkel het huidige volume aan de straatkant bewaard, deze kan in kern opklimmen tot het einde van de 18de of begin van de 19de eeuw. Rond 1845, 1859 en 1892 wordt het huis met brouwerij gewijzigd en in 1938 uiteindelijk ingericht als tweewoonst. Het bijgebouw aan de kant van de Groenestraat dateert volgens kadastergegevens van circa 1879.

Lage dubbelhuizen van vijf en drie traveeën onder zadeldak (mechanische pannen). Verankerde baksteenbouw met witbepleisterde muren, voorgevel met imitatievoegen en bij nummer 60 opgesmukt met sierpleister. Recentere, rechthoekige muuropeningen, bij nummer 60 onder I-balken.

• Kadasterarchief West-Vlaanderen, 207: Mutatieschetsen, Ruiselede, 1845/9, 1859/11, 1879/79, 1892/4, 1938/17.
  • BRAET M., Brouwerij Jan Vanden Hende († 1649) x De Temmerman en families Van Hulle en De Roo, in Oud Ruysselede. Heemkundig Tijdschrift Doomkerke, Kruiskerke, Ruiselede, jg. 20, nr. 4, 2003, p. 148.
  • DEGUFFROY G., DEPREDOMME J., Ruiseleedse plaatsnamen, in Oud Ruysselede. Heemkundig Tijdschrift Doomkerke, Kruiskerke, Ruiselede, jg. 10, nr. 4, 1993, p. 175.
  • DE WULF G., 420 jaar brouwers en brouwerijen te Ruiselede, in Oud Ruysselede. Heemkundig Tijdschrift Doomkerke, Kruiskerke, Ruiselede, jg. 1, nr. 2, 1984, p. 66.
  • VAN WONTERGHEM E., Inventaris van de Ruiseleedse herbergen, in Oud Ruysselede. Heemkundig Tijdschrift Doomkerke, Kruiskerke, Ruiselede, jg. 19, nr. 2, 2002, p. 60.
  • VAN WONTERGHEM E., Over cafés gesproken: onze Ruiseleedse herbergen, in Oud Ruysselede. Heemkundig Tijdschrift Doomkerke, Kruiskerke, Ruiselede, jg. 19, nr. 1, 2002, p. 13.

Auteurs: Van Vlaenderen, Patricia; Vranckx, Martien

Aanvullende informatie

Het dubbelhuis met drie traveeën (nummer 60), dat voorheen een deel was van het geheel, werd verbouwd.

Auteurs: Jacobs, Els