Beschrijving

Hoeve met losse bestanddelen gegroepeerd rond een begraasd erf. In de volksmond "Schoutshof" genoemd, naar de voormalige bewoners, de familie Schoutteet. Deze geeft ook haar naam aan het  "Schoutskruise". Staat afgebeeld op de "Grenskaart tussen de kasselrijen Kortrijk en de Oudburg" van 1627, geschilderd door landmeter Lodewijk de Bersacques. Op de Ferrariskaart (1770-1778) met ongeveer dezelfde configuratie, zie huidig met boerenhuis ten westen en schuur met geïncorporeerde stal ten oosten van het erf. Circa 1930 wordt volgens kadastergegevens ten zuiden van de schuur een stalling bijgebouwd. Erf toegankelijk via metalen hekken gevat in betonnen pijlers. Boerenhuis in verankerde, witbeschilderde baksteen onder zadeldak (mechanische pannen). Recente, rechthoekige muuropeningen. Betegelde stoep. Monumentale schuur in verankerde baksteen onder zadeldak (mechanische pannen).

• Kadasterarchief West-Vlaanderen, 207: Mutatieschetsen, Ruiselede, 1930/44.
  • DEPREDOMME J., Ruiseleedse gebouwen en plaatsnamen op de Grenskaart van 1627, in Oud Ruysselede. Heemkundig Tijdschrift Doomkerke, Kruiskerke, Ruiselede, jg. 2, nr. 2, 1985, p. 87-92.

Auteurs: Van Vlaenderen, Patricia; Vranckx, Martien