erfgoedobject

Bronzen sculptuur Wachten op de tram

bouwkundig element
ID
90653
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/90653

Juridische gevolgen

Beschrijving

Bronzen sculptuur "Wachten op de tram" van de hand van beeldhouwer Jef Claerhout (Oedelem). Onthuld op 10 mei 1998 met de officiële openstelling van het nieuw aangelegde Polenplein. Een hoge, ronde sokkel draagt een tafereel met een voorstelling van mensen, wachtend op de tram. In een decor bestaande uit een fonteintje met hoge kolom waarop een beeldje van een vlaggendrager, een spoorlijn, een brugje en boom staan een paard met kar en tal van mensen in verschillende houdingen. Op de kolom staat bovenaan het divisieteken van de 1ste Poolse Pantserdivisie (een 17de-eeuwse ruiterhelm met een gestileerde adelaarsvleugel) afgebeeld.

  • BRAET M., Rusleda 900 jaar. Een kroniek 1106-2006, in Oud Ruysselede. Heemkundig Tijdschrift Doomkerke, Kruiskerke, Ruiselede, jg. 23, nr. 4, 2006, p. 235.

Bron: VAN VLAENDEREN P. & VRANCKX M. 2008: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie West-Vlaanderen, Gemeente Ruiselede, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen WVL39, onuitgegeven werkdocumenten.
Auteurs: Van Vlaenderen, Patricia; Vranckx, Martien
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Bronzen sculptuur Wachten op de tram [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/90653 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.