• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Herberg

Beschrijving

Vrijstaande, lage woning met grote voortuin, dwars ingeplant in een bocht van de Poekestraat. Voormalige herberg " 't Leestje", had destijds ook een voorliggende bolbaan. Op het primitief kadasterplan (circa 1830) beschreven als huis met hof bewoond door een wever. Volgens kadastergegevens wordt circa 1966 de woning vergroot en een bijgebouw opgericht. Dubbelhuis van vier traveeën onder mansardedak (mechanische pannen). Verankerde, bruine baksteenbouw met bepleisterde zijgevels, grijsbeschilderde plint aan de voorgevel. Getoogde muuropeningen, beluikte vensters met nieuw schrijnwerk.

• Kadasterarchief West-Vlaanderen, 207: Mutatieschetsen, Ruiselede, 1966/40.
  • MEIRHAEGHE H., Liedjeszanger Vermeerschke, in Oud Ruysselede. Heemkundig Tijdschrift Doomkerke, Kruiskerke, Ruiselede, jg. 3, nr. 2, 1986, p. 142.

Auteurs: Van Vlaenderen, Patricia; Vranckx, Martien