R.V.T. Sint-Jozef

Beschrijving

R.V.T. "SINT-JOZEF". Behoort tot het gebouwencomplex en het klooster van Onze-Lieve-Vrouw van Zeven Weeën, tussen Bruggestraat, Pensionaatstraat en aan beide zijden van de Eyerstraat. Omvat de kloostergebouwen, hoofdzakelijk langs de Bruggestraat, rust- en verzorgingstehuis, school en voormalige pensionaatgebouwen langs de Pensionaatstraat (zie nummer 10).

In 1844 stichten de zusters, onder impuls van pastoor Carolus Doom, een ouderlingentehuis voor mannen en vrouwen in een beluik in de Bruggestraat. Volgens kadastergegevens verhuizen rond 1896 de mannen naar de Eyerstraat, de vrouwen naar de Pensionaatstraat. In 1937 wordt volgens het kadaster de thans nog bewaarde wasserij langs de Eyerstraat opgericht. In 1952 worden de gebouwen van het mannenhuis aangepast aan de moderne noden en toegewijd aan Sint-Jozef. In 1956 wordt het vernieuwde rusthuis uitgebreid met een vleugel voor vrouwen aan de Pensionaatstraat. De slaapzalen worden vervangen door kamers. In de jaren 1970 worden beide vleugels opnieuw verbouwd en samengevoegd. Dan wordt ook de vleugel in de Pensionaatstraat links met zes traveeën uitgebreid. De eenpersoonskamers worden opgesplitst in woon- en slaapruimte en een restaurant en kapel bijgebouwd. In 1978 zijn de werken voltooid en worden de gebouwen ingewijd.

In 1985 volgt de officiële erkenning als rust- en verzorgingstehuis, in 1988 worden brandveiligheidswerken uitgevoerd en bouwt men een ontmoetingsruimte in de tuin.

Langs de Pensionaatstraat bevindt zich de vrouwenvleugel uit 1956. Langgestrekt gebouw van drie bouwlagen en 15 traveeën, opgetrokken in rode baksteen met plat dak. Oorspronkelijk symmetrisch uitgewerkte gevel van slechts negen traveeën met centrale inkompartij. Door de in 1977 toegevoegde zes linkertraveeën krijgt de gevel een asymmetrische opbouw.

Gevel geïnspireerd op het classicisme, geritmeerd door pilasters met arduinen kapitelen die de arduinen kordonlijst ondersteunen. Rechthoekige muuropeningen met gecementeerde omlijsting. Inkomtravee benadrukt door de arduinen pilasters die de deur flankeren en een ijzeren balkon op de verdieping. Opvallende groene deur met bovenlicht onder invloed van de Lodewijk XV-stijl.

Langs de Eyerstraat bevindt zich de voormalige wasserij van 1937. Diephuis in rode baksteen onder mansardedak (zwarte, mechanische pannen). Langsgevel geritmeerd door rechthoekige traveenissen. Rechthoekige muuropeningen met bewaard schrijnwerk met kleine roedeverdeling en onder omlopende betonnen lateien.

• Kadasterarchief West-Vlaanderen, 207: Mutatieschetsen, Ruiselede, 1896/9, 1937/17, 1953/98, 1958/45, 1977/78.

Auteurs: Van Vlaenderen, Patricia; Vranckx, Martien