erfgoedobject

Molenaarswoning bij de Vlaagtmolen

bouwkundig element
ID
90597
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/90597
Dit erfgoedobject heeft geen erfgoedwaarde meer. De erfgoedwaarden waarom we het object opnamen in de inventaris, zijn niet meer aanwezig, bijvoorbeeld door verbouwing of sloop.

Beschrijving

Molenaarshuis, horend bij de "Vlaagtmolen" gelegen aan de overzijde van de straat.

Bebouwing op deze site gaat in ieder geval terug tot de tweede helft van de 18de eeuw, zie afbeelding op een kaart van 1774 door P.J. Lemaieur (nummer 41). Op dat ogenblik wordt Joseph Claerhout als eigenaar opgegeven. De hoeve bestaat uit een volume (boerenhuis?) parallel met de straat en een haaks geplaatst landgebouw. Op het primitief kadasterplan (circa 1830) is het boerenhuis afgebeeld als tweewoonst met achterin een parallel geplaatst landgebouw. De hoeve is dan eigendom van Joseph (molenaar) en Barbara Claerhout. Circa 1891 worden beide woningen samengevoegd door Augustin van Maldeghem de toenmalige molenaar. Vermoedelijk dateert de gevelafwerking van deze fase of later. Circa 1891 wordt het landgebouw vervangen door een nieuw, dwars tegen de achtergevel van het woonhuis geplaatst. Tegelijk ondergaat de woning enkele wijzigingen, waaronder de afbraak van een achterbouw.

Lage bebouwing, van de straat gescheiden door een voortuin, omgeven door een ligusterhaag. Verankerde baksteenbouw met gecementeerde gevels (imitatievoegen) onder zadeldak met Vlaamse pannen. Voorgevel met sierbepleistering met smalle doorlopende banden. Rechthoekige muuropeningen met bewaard schrijnwerk (T-ramen), gedeeltelijk beluikt. De muuropeningen zonder luiken, vertonen sporen van vroegere luiken (zie duimen, verkleuring van de cementbepleistering). Schuurstalvolume uit 1891 in bruine baksteen dwars tegen de achtergevel van het huis aangebouwd, met half schilddak. Rechts van de woning toegang tot de landgebouwen, afgesloten aan de hand van een metalen buishek.

  • Kadasterarchief West-Vlaanderen, 207: Mutatieschetsen, Ruiselede, 1849/80, 1891/54.
  • Rijksarchief Gent, Kaarten en Plans, nr. 1585.

Bron: VAN VLAENDEREN P. & VRANCKX M. 2008: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie West-Vlaanderen, Gemeente Ruiselede, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen WVL39, onuitgegeven werkdocumenten.
Auteurs: Van Vlaenderen, Patricia; Vranckx, Martien
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Molenaarswoning bij de Vlaagtmolen [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/90597 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.