Gemeentelijke weefschool 't oud fabriekske

Beschrijving

Voormalige gemeentelijke weefschool, " 't oud fabriekske". Ten gevolge van de economische crisis rond 1850 worden over het gehele West-Vlaamse grondgebied zogenaamde 'werkscholen' opgericht. Hier wordt naast een minimum aan theoretisch onderricht aan de landbouwersbevolking ook een praktische weefopleiding gegeven ten einde de dode wintermaanden te overleven. Volgens het kadaster wordt hier rond 1865 door het "Bureel van Weldadigheyd" een 'werkhuis' opgericht dat circa 1891 vergroot wordt tot het huidige volume en in dat jaar als 'modelwerkhuis' wordt aangeduid. Vanaf 1931 wordt het gebouw stapsgewijs verdeeld in woningen voor "behoeftigen".

Thans geheel van vier woningen bestaande uit een centraal volume (nummer 73) van twee bouwlagen onder tentdak (Vlaamse pannen), geflankeerd door twee lage vleugels onder zadeldaken (Vlaamse en mechanische pannen) (nummer 71, 75 en 77). Bij nummer 71 en 73 is het oorspronkelijke uitzicht grotendeels bewaard. Nummers 75 en 77 zijn grotendeels herbouwd.

Bruine, verankerde baksteen gecombineerd met rode baksteen voor hoekkettingen, plint, segmentboogvormige deur- en vensteromlijstingen, sluitstenen en kordons. Bij het centrale gedeelte zijn de gekoppelde vensters gevat onder een omlopende en geprofileerde segmentboog. Bij nummer 71 zijn twee traveeën vervangen door een garage en de vensteropeningen verlaagd. Het lage rechterdeel van nummer 73 heeft een gecementeerd parement.

• Kadasterarchief West-Vlaanderen 207: Mutatieschetsen, Ruiselede, 1865/100, 1891/50, 1931/60.
  • DEWULF M., Uit de dagboeknotities van Modest Dewulf 1849-1852, in Oud Ruysselede. Heemkundig Tijdschrift Doomkerke, Kruiskerke, Ruiselede, jg. 22, nr. 1, 2005, p. 24, p. 26.
  • MEIRHAEGHE H., Liedjeszanger Vermeerschke, in Oud Ruysselede. Heemkundig Tijdschrift Doomkerke, Kruiskerke, Ruiselede, jg. 3, nr. 2, 1986, p. 143.
  • VAN DER PLAETSE E., Huizen rond het park, in Oud Ruysselede. Heemkundig Tijdschrift Doomkerke, Kruiskerke, Ruiselede, jg. 10, nr. 3, 1993, p. 104.

Auteurs: Van Vlaenderen, Patricia; Vranckx, Martien