Winkel op de hoek met de Kasteelstraat

Beschrijving

Winkelpand op de hoek met de Kasteelstraat. Op de "Grenskaart tussen de kasselrijen Kortrijk en de Oudburg" van 1627, geschilderd door landmeter Lodewijk de Bersacques staat hier al bebouwing aangeduid.

Tijdens de bevrijding van Ruiselede in 1918 worden de toenmalige huizen nagenoeg volledig vernield. Na de oorlog vervangt het huidige hoekpand de ruïneuze gebouwen.

Oranje baksteenbouw van twee bouwlagen onder zadeldaken (mechanische pannen). Afgeschuinde hoektravee uitlopend op een dakvenster met trapgevel geflankeerd door twee gevels van telkens vier traveeën. Gebruik van witte baksteen voor de doorlopende banden, omlopende vensteromlijsting en tandlijst onder de dakgoot. De begane grond is recenter aangepast met winkelpuien.

• DEPREDOMME J., Rond de bevrijding van Ruiselede in 1918, in Oud Ruysselede. Heemkundig Tijdschrift Doomkerke, Kruiskerke, Ruiselede, jg. 1, nr. 1, 1984, p. 42-43.
  • DEPREDOMME J., Ruiseleedse gebouwen en plaatsnamen op de Grenskaart, in Oud Ruysselede. Heemkundig Tijdschrift Doomkerke, Kruiskerke, Ruiselede, jg. 2, nr. 2, 1985, p. 87-91.

Auteurs: Van Vlaenderen, Patricia; Vranckx, Martien