Arbeiderswoning

Beschrijving

Op de hoek met de A. Rodenbachstraat. Gaaf bewaarde lage arbeiderswoning gelegen recht tegenover het kerkkoor. Qua type en volume aansluitend bij A. Rodenbachstraat nummer 1-3 . Daterend uit het eerste kwart van de 19de eeuw, mogelijk met oudere kern. Op de Ferrariskaart (1770-1778) en een "Plan figuratif van het dorp of plaets van Ruysselede" van 1785 staat hier al bebouwing aangeduid. Het kadaster registreert in 1840 een uitbreiding naar rechts en een volledige herbouw van de aanpalende huisjes zie A. Rodenbachstraat nummers 1-3. Bouwheer is de "stoeldraeyer" Ivo Claerhout uit Ruiselede. Een uitbreiding van het perceel achteraan geeft in 1922 de mogelijkheid het huis te vergroten. Witbeschilderde, verankerde baksteenbouw boven een grijze plint en onder pannen zadeldak. Rechthoekige muuropeningen onder houten latei, vensters oorspronkelijk met luiken cf. duimen. Gedeeltelijk bewaard schrijnwerk. Achtergevel met rechts een opkamertravee.

• Archief Ruimtelijke Ordening West-Vlaanderen – Onroerend Erfgoed, W/01558, W/01559.
  • Kadasterarchief West-Vlaanderen, 207: Mutatieschetsen, Ruiselede, 1840/4, 1919/3, 1922/15.