erfgoedobject

Hoeve Blontia

bouwkundig element
ID
90569
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/90569
Dit erfgoedobject heeft geen erfgoedwaarde meer. De erfgoedwaarden waarom we het object opnamen in de inventaris, zijn niet meer aanwezig, bijvoorbeeld door verbouwing of sloop.

Beschrijving

Hoeve op de hoek met de Pontstraat. "Hoeve Blontia" of "Blontia's Hof", met verdwenen woonhuis en bewaarde schuur. De naam verwijst naar de laatste familie die er woonde (1933-1982). Staat afgebeeld op de kaart met de schutkring voor de koeplaag van 1774. Het woonhuis, weergegeven op een foto van circa 1900, met het laatste strodak in Ruiselede, is in 1996 gesloopt. Op de hofplaats rest nu enkel nog de schuur, waarvan het strodak in 1892 door dakpannen is vervangen (zie het jaartal in zwarte dakpannen). Het erf, nu in gebruik als weide en boomgaard, was toegankelijk via de Kruiswege- en de Pontstraat zie bewaarde bakstenen hekkenpijlers nog met hekken aan de Kruiswegestraat. Monumentale, 19de-eeuwse dwarsschuur in rode verankerde baksteen onder zadeldak (mechanische pannen). Noordelijke eindgevel met blinde rondboogopening en ronde opening in de top. Er tegenover staat een kleiner bijgebouw.

  • Rijksarchief Gent, Kaarten en Plans, nummer . 1585.
  • GELAUDE F., Coeyplaege te Ruiselede in 1774, in Oud Ruysselede. Heemkundig Tijdschrift Doomkerke, Kruiskerke, Ruiselede, jaargang 15, nummer 2, 1998, p. 85-86.

Bron: VAN VLAENDEREN P. & VRANCKX M. 2008: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie West-Vlaanderen, Gemeente Ruiselede, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen WVL39, onuitgegeven werkdocumenten.
Auteurs: Van Vlaenderen, Patricia; Vranckx, Martien
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Hoeve Blontia [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/90569 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.