Hoeve van het langgeveltype

Beschrijving

Achterin gelegen hoeve van het langgeveltype met geïncorporeerde schuur en stal. Oorspronkelijk twee woningen volgens kadastergegevens gebouwd circa 1836. Deze worden circa 1849 samengevoegd tot een woning en rond 1865 en 1879 vergroot. In 1879 worden ook nog twee landgebouwen toegevoegd. Tot 1894 in gebruik als spellewerkschool, daarna bewoond door een betongieter (Charles-Louis Hoste, zie Boomkruis, Bruwaanstraat zonder nummer) die er tot 1935 zijn beroep uitoefent.

Verankerde, witbeschilderde baksteenbouw boven gepekte plint en onder zadeldak (rode en zwarte Vlaamse pannen). Rechthoekige muuropeningen met strekken, beluikte vensters en gedeeltelijk bewaard schrijnwerk.
Blinde achtergevel met gedichte muuropeningen, linkerzijgevel met rondbogige gevelnis met omlijsting in gesinterde baksteen.

• Kadasterarchief West-Vlaanderen, 207: Mutatieschetsen, Ruiselede, 1836/3, 1849/18, 1865/33, 1879/14.
  • BRAET M., De Nachtegaal, in Oud Ruysselede. Heemkundig Tijdschrift Doomkerke, Kruiskerke, Ruiselede, jg. 10, nr. 4, 1993, p. 139-148.
  • BRAET M., Het Ruisleeds Veld: parochie met een boeiend verleden, in Oud Ruysselede. Heemkundig Tijdschrift Doomkerke, Kruiskerke, Ruiselede, jg. 14, nr. 3, 1997, p. 115.

Auteurs: Van Vlaenderen, Patricia; Vranckx, Martien