erfgoedobject

Boerenarbeiderswoning

bouwkundig element
ID
90550
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/90550

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Landarbeiderswoning
    Deze vaststelling is geldig sinds

Beschrijving

Achterin gelegen landarbeiderswoning gesitueerd op het Ruiseleeds Veld en toegankelijk via een zandwegel. Volgens het kadasterplan worden hier omstreeks 1840, op gronden van het gemeentebestuur van Ruiselede, dreven in dambordpatroon aangelegd en op de nieuwe percelen enkele landarbeiderswoningen gebouwd.

De woning is rond 1880 heropgebouwd en was toen in erfpacht gegeven aan de boswachter. Het perceel paalt aan de "Billiets bossen".
Verankerde, bruine baksteen boven een grijsbeschilderde plint en onder zadeldak (Vlaamse pannen). Rechthoekige muuropeningen met gedeeltelijk bewaard schrijnwerk. Tuin omgeven door een gemengde haag.

  • Kadasterarchief West-Vlaanderen, 207: Mutatieschetsen, Ruiselede, 1849/3, 1880/1.

Bron: VAN VLAENDEREN P. & VRANCKX M. 2008: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie West-Vlaanderen, Gemeente Ruiselede, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen WVL39, onuitgegeven werkdocumenten.
Auteurs: Van Vlaenderen, Patricia; Vranckx, Martien
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Boerenarbeiderswoning [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/90550 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.