Beschrijving

Hoeve met losse bestanddelen gelegen rond een begraasd erf, 19de-eeuws uitzicht. Op de "Grenskaart tussen de kasselrijen Kortrijk en de Oudburg" van 1627, geschilderd door landmeter Lodewijk de Bersacques staat hier al bebouwing aangeduid. Volgens het primitief kadasterplan (circa 1830), een samenstel bestaande uit de dwars op de straat georiënteerde woning en een achterin gelegen koppelwoning. Deze laatste verdwijnt circa 1887, circa 1929 wordt nog een landgebouw afgebroken.

Boerenhuis in verankerde, witbeschilderde baksteen onder zadeldak (Vlaamse pannen) en boven een gepekte plint. De voorgevel met recenter (jaren 1930) roodbakstenen parement en rechthoekige muuropeningen onder witbeschilderde lateien. Stoep met cementtegels. Oudere achtergevel met twee licht getoogde vensters afgewisseld met kleinere, rechthoekige vensters, alle met luiken. Dwarsschuur met geïncorporeerde stal ten zuiden van het erf. Verankerde baksteenbouw onder zadeldak (Vlaamse pannen). Aan de straat een landgebouw onder schilddak (Vlaamse pannen) in verankerde, witbeschilderde baksteen.

• Kadasterarchief West-Vlaanderen, 207: Mutatieschetsen, Ruiselede, 1887/75, 1929/37.
  • DEPREDOMME J., Ruiseleedse gebouwen en plaatsnamen op de Grenskaart van 1627, in Oud Ruysselede. Heemkundig Tijdschrift Doomkerke, Kruiskerke, Ruiselede, jg. 2, nr. 2, 1985, p. 87-92.

Auteurs: Van Vlaenderen, Patricia; Vranckx, Martien