Beschrijving

Hoeve met losse bestanddelen rond een begraasd erf. Staat aangeduid op de "Grenskaart tussen de kasselrijen Kortrijk en de Oudburg" van 1627, geschilderd door landmeter Lodewijk de Bersacques. Toegankelijk via een oprit in grint en ijzeren hekken gevat in bakstenen pijlers. Boerenhuis met aangebouwde stalling ten noorden van het erf gelegen, opklimmend tot de 18de eeuw. Verankerde, witbeschilderde baksteenbouw onder zadeldak (mechanische pannen) boven een gepekte plint. Beluikte vensters met 19de-eeuws uitzicht en gedeeltelijk bewaard schrijnwerk (grote roeden in rechtervenster). Twee lagere deuropeningen. Stoep met betontegels.

Interieur met schouw met houten schouwbalk en balklaag met 18de-eeuwse balksleutel, vloer met grijze plavuizen.

Ten zuiden van het erf schuur met wagenhuis en ten westen de stallingen, verankerde baksteenbouw onder zadeldak (Vlaamse pannen). In de noordoosthoek een aardappelkelder met bakstenen gewelf. Het erf is van de straat afgescheiden door een meidoornhaag.

• DEPREDOMME J., Ruiseleedse gebouwen en plaatsnamen op de Grenskaart van 1627, in Oud Ruysselede. Heemkundig Tijdschrift Doomkerke, Kruiskerke, Ruiselede, jg. 2, nr. 2, 1985, p. 87-92.

Auteurs: Van Vlaenderen, Patricia; Vranckx, Martien