Postgebouw

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Postgebouw

Beschrijving

Postgebouw, eerst wordt volgens kadastergegevens circa 1935 nummer 6 (oorspronkelijk een klerenwinkel) opgetrokken en circa 1956 uitgebreid met nummer 8. Sedert 1967 in gebruik als postgebouw met woning. Nummer 6 is een verankerde, rode baksteenbouw van twee bouwlagen onder zadeldak (zwarte, mechanische pannen). Geelbakstenen symmetrisch uitgewerkte voorgevel boven lage, arduinen plint. Begane grond met winkelpui bekleed met zwarte tegels, volgens gevelsteen geleverd door "CHARLES DELOOF CUELENAERE / BRUGES-BASSIN". Verdieping met centrale erker en dakvenster onder puntgevel met gecementeerde top, geflankeerd door gekoppelde vensters. Bewaard schrijnwerk op de verdieping, glas in lood in de bovenlichten met geometrische motieven in art-decostijl. Vensters met betonnen omlijsting.

Interieur met lokettenzaal en vloer met cementtegels.

Aansluitende, geelbakstenen gevel van nummer 8 daterend van circa 1956.

• Kadasterarchief West-Vlaanderen, 207: Mutatieschetsen, Ruiselede, 1936/17, 1956/40.
  • DE LEERSNIJDER E., De post en de postbodenfamilie De Leersnijder te Ruiselede, in Oud Ruysselede. Heemkundig Tijdschrift Doomkerke, Kruiskerke, Ruiselede, jg. 7, nr. 4, 1990, p. 164.

Auteurs: Van Vlaenderen, Patricia; Vranckx, Martien